czy to pompa paliwa czy coś innego?

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
TOMBIKE
Uzalezniony
Numer Gadu-gadu: 0

czy to pompa paliwa czy coś innego?

Post autor: TOMBIKE »

Witam, dziś próbowałem odpalić auto po kilku miesiącach przestoju. Niestety spotkało mnie niepowodzenie, auto kręci normalnie ale zaskoczyło tylko raz, na chwilę. Nie chcę rozładować akumulatora od tego kręcenia, podejrzewam, że to pompa paliwa, zauważyłem, że mimo obecności paliwa w baku, nie dochodzi ono z jakiejś przyczyny do gaźnika (nie ma paliwa w przewodzie) Czy od takiego stania mogło coś się stać z pompą? Sprawdzałem czy jest zasilanie, wszystko w porządku. Pamiętam, że w 106 mojej mamy jak sie przekręci kluczyk to słychać jak sie uruchamia pompa, tutaj jest cisza...Jak to naprawić szybko?? Help
Misio_i_Grysek

Post autor: Misio_i_Grysek »

a może zapchał Ci się przewód? u mechanika powinni sprawdzić drożność przewodów w ten sposób, że wdmuchują sprężone powietrze i sprawdzają, czy paliwo leci z przewodu (tak przynajmniej sprawdzono u mojego). poza tym może być tak, że elektrozawór nie przepuszcza paliwa (tak było u mnie). no i pompa paliwa też może być walnięta...
Awatar użytkownika
woocash
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 ph1 1984 GR
Numer Gadu-gadu: 9752783

Post autor: woocash »

hmm a w gaźnikowcach jest elektryczna pompa??
Najaktywniejszy w dziale: Stare forum techniczne
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]
Awatar użytkownika
TOMBIKE
Uzalezniony

ja jestem zielony w tych sprawach, dlatego pytam co to może być
b182
Uzalezniony
Posiadany PUG: NJE MAM JUSZ PEŻOTA
Numer Gadu-gadu: 6262732
Kontakt:

Post autor: b182 »

W gaznikach jest pompa mechaniczna napedzana z silnika. Wiec moze poprostu zostawiłes auto na ten dłuuuugi postuj z pustym bakiem :D
Pug sprzedany
Misio_i_Grysek

albo ktoś Ci podprowadził paliwo z baku (częste zdarzenie u mnie na Przymorzu)...
Awatar użytkownika
TOMBIKE
Uzalezniony

no z tym pustym bakiem to prawda, ale byłem na stacji i dolałem 5 litrów...chyba powinno wystarczyć?
Awatar użytkownika
TOMBIKE
Uzalezniony

ja koś to paliwo jednak przepływa, mizernie bo mizernie, czasem auto załapie na 5 sekund, czy moge mu jakoś pomóc np wlewając odrobine paliwa do gaźnika, może gdy odpali to zassa porządnie i już będzie dobrze, widze ze na całej długosci przewodu paliwowego są miejsca z poweitrzem
Misio_i_Grysek

jak na moje, to dolej paliwa do baku. daj sprężonego powietrza do wlewu paliwa, poczekaj, aż zacznie płynąć pełnym strumieniem i już. jak nadal nie będzie chodził,to pompę masz walniętą.
ja miałem podbny problem. pojechałem do warsztatu i mi zdiagnmozowali czy zatkane przewody, czy pompa walnięta (taki manometr podłączali).
Awatar użytkownika
TOMBIKE
Uzalezniony

dziękuję, chociaż jedna osoba stara się pomóc...
b182
Uzalezniony
Posiadany PUG: NJE MAM JUSZ PEŻOTA
Numer Gadu-gadu: 6262732
Kontakt:

Post autor: b182 »

pompa, przewody i tyle no ew. mało paliwa.
Pug sprzedany
Awatar użytkownika
woocash
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 ph1 1984 GR
Numer Gadu-gadu: 9752783

Post autor: woocash »

u mnie jak było w baku tylko 5 litrów to nie chciał odpalać... czasem łapał na chwile i gasł..
Najaktywniejszy w dziale: Stare forum techniczne
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]
Awatar użytkownika
TOMBIKE
Uzalezniony

a więc paliwo dolane (10 litrów) ale nadal to samo...w przewodach pusto (nie zaciąga). Pomogłem mu trochę i sam wstrzyknąłem paliwko do przewodów no i trochę do samego gaźnika, odpalił bez problemu ale po chwili zgasł, chyba gaźnik wypalił co miał i nie zaciągnął kolejnej dawki. W czym może tkwić problem bo już sam nie wiem. :( Między gaźnikiem a filtrem paliwa jest jeszcze takie dziwne ustrojstwo przykręcone do bloku silnika w które wchodzą przewody paliwowe (oznaczone kierunkowymi strzałkami) Może to przez to?? :(
Misio_i_Grysek

tak na logikę:
paliwo nie dochodzi do gaźnika - zatem coś mu przeszkadza w dopłynięciu do tegoż gaźnika (popsuta pompa?).

po jaką cholerę szukasz przyczyny ZA gaźnikiem, a nie PRZED nim?
Awatar użytkownika
TOMBIKE
Uzalezniony

no tak tylko gdzie jest ta pompa, ktoś już powiedział że peugeoty z gaźnikiem nie miały pompy, ja tam się nie znam ale nie mam pojęcia jak gaźnik je zaciąga :) Przecież coś musi za to odpowiadać. :) A tak poza tym to ja cały czas szukam przyczyny przed gaźnikiem :P
ODPOWIEDZ