słabe hamulce

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
kalinka

słabe hamulce

Post autor: kalinka »

Witam!
Panowie potrzebuję pomocy! Mój pug nie hamuje tzn. hamuje ale słabo i trzeba dużo i mocno deptać. Wymieniłam tarcze i klocki bo była na nie pora ale i tak nie wiele to dało więc chciałam wymienić szczęki. Okazało się że nie ma takiej potrzeby. Gdzie szukać przyczyny i co zrobić by było lepiej? Proszę o pomoc! :wink:
Awatar użytkownika
Ninja
Uzalezniony
Posiadany PUG: '90 1.8 XLD (był)
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: Ninja »

Niskie cisnienie plynu -----> nieszczelne przewody?
Moze pompa hamulcowa -----> uszczelnienie tlokow w pompie?
Moze uszczelnienie tloczkow w cylinderku?

A jak dawno wymieniles te klocki i tarcze? Moze sie jeszcze nie ulozyly? Trzeba troche pojezdzic?
kalinka

Hmm ja je wymieniaŁAM jakiś miesiąc temu czyli około 3 tysiące km już zrobiłam. Sądzę, że"dotarcie" powinno być już OK. Z tego co pamiętam jak kupiłam mojego juniorka to hamował zupełnie inaczej. Cóż zrobić?? :roll:
Awatar użytkownika
adidj
Junior
Kontakt:

Post autor: adidj »

moim skromnym zdaniem moze sie okazac ze sa zle odpowietrzone hamulce poniewaz niektorzy mechanicy wciskaja tylko tloczki zakladaja nowe klocki i heja zrobione niech sie kierowca martwi ja bym to sprawdził i pozniej myslal dalej :mrgreen: :mrgreen:
peugeot 205 a zarazem audi B3
tomb
Junior

Post autor: tomb »

Witam!

Kalinka
Czy przy pracującym silniku wciskając raz za razem pedał hamulca rośnie on (tzn. zajmuje wyzsze położenie)?

Czy przy wymianie elementów układu hamulcowego wymieniony został płyn hamulcowy?

Pozdrowienia dla klubowiczki.

Tomek
kalinka

:) Niestety nie wymianiałam płynu i nie mam pojęcia kiedy był ostatnio wymieniany. Nie zauważyłam by pedał hamulca rósł. Przyobserwuję jeszcze dzisiaj i jak coś takiego będzie miało miejsce to dam znać. Pozdrawiam!
MATEO

Post autor: MATEO »

MOŻE TO SERWO (WSPOMAGANIE HAMULCÓW) ALE W TAKIM WYPADKU PEDAŁ JEST MOCNO TWARDY EWENTUALNIE ŻLE ZAŁOZONE KLOCKI POZDRO Z OLSZTYNA
Awatar użytkownika
Ninja
Uzalezniony
Posiadany PUG: '90 1.8 XLD (był)

Post autor: Ninja »

Shit :!: Nie wiedzialem ze zwracam sie do kobiety :oops: Przepraszam :oops:

Moga byc zapowietrzone hamulce. Plyn tez moze trzeba bedzie wymienic.
Był - 1.8 D, 60 KM/4600 obr./min., 110 Nm/2600 obr./min. - masakrator :twisted:

Jest - VW ;)
Archenar

Post autor: Archenar »

witam ślązaczkę..mam podobny problem jak Ty..też wymieniłem klocki,tarcze,pompę,płyn,odpowietrzałem kilka razy i .. przyszła zima :( .. teraz znów siedzę w wypozyczonym garażu i staram się dojść przyczyny .. plan mam taki, aby zająć się tyłem, a potem serwem .. jak zaczną działać to dam Ci znać co zrobiłem ..narazie życz mi szczęścia (może być w formie buziaka :D )
kalinka

hehehe
NIE MOŻE być w formie buziaka! Dasz radę bez tego :D :D
vir

Post autor: vir »

No i bylismy z Kalinką wczoraj u diagnosty. Hamulce sprawne. Nic nie trzeba z nimi robić. Kalinka ma chyba coraz mniej sily.

archenar do buziaków znajdź sobie kogos innego
:evil: :evil: :evil: :twisted: :twisted: :twisted: :evil: :evil: :twisted: :twisted:
Archenar

Post autor: Archenar »

ooo...widzę że mamy zazdrośnika :D tylko mnie nie pobij :lol: ... a tak poważnie to postaram się to zrobić bez buziaków, które za radą Vira odbiorę sobie u innej Kalinki :)
Awatar użytkownika
przemo
Junior

Post autor: przemo »

adidj kto powiedzial ze hamulce w samochodzie kalinki bylz wogole odpowietrzane po tych zabiegach wymiany
205 1.9 D - kupa dymu i smrodu ale pedzi do przodu ;P
p.s. nie drażnij lwa
http://www.przemo.205.pl
powerhorse

Post autor: powerhorse »

Pytanie odnosnie serwa -> nie moge znalesc tego w postach
Co to jest w ogole serwo ? Czy kazdy samochod je mial, jesli tak to gdzie ono jest? (gdzies chyba pod zbiornczkiem z plynem hamulcowym).
U mnie hamulce slabo hamuja, pedal jest twardy.
Dzisaj wlasnie zdalem sobei z tego sprawe ze cos tu moze byc nei tak.
U brata w Vw jetta lekko przycisniety hamulec i samochodzik pieknie hamuje. NIe wiem jak to opisac ale to sie pieknie czuje pod noga. Dzisiaj jezdzilem megane coupe i tam tak samo :) hamulec pieknie dzialal. Wsiadlem do siebie to myslalem ze nie wyhamuje i wjade komus w du..... te moje hamulce dzialaja jakby mialy nie dzialac w poronwaniu z tamtymi samochodami.
Co ile sie wymienia plyn hamulcowy ?
invictus

Post autor: invictus »

Serwo to ogolnie rzecz biorac wspomaganie
Plyn nie ma znaczenia dopuki sie nie nagrzeje zreszta nie byloby naglej roznicy

Ukladu po wymianie klockow sie nie odpowietrza!!

1. Czy pedal jest twardy??, czy wciska sie do podlogi miekko
ODPOWIEDZ