Rozrusznik w GTI 1.6
-
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: NJE MAM JUSZ PEŻOTA
- Numer Gadu-gadu: 6262732
- Kontakt:
Rozrusznik w GTI 1.6
Witam jakie sa rozruszniki w gti 1.6?? Padł mi moj (Valeo) kupiłem inny niby miał byc do gti 1.6 a okazało sie że to Bosch i troche dłuższy, również ma troche inaczej ukształtowane to miejsce z kturego wychodzi ta zebatka. Tamten miał 2 szczotki w kształcie trapezów a ten ma 4 prostokątne. Do tego okazał sie zjeb.... i niekompletny:(
Pug sprzedany
- d_ARC
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: Rallye16 - powoli, ale do przodu :)
- Numer Gadu-gadu: 2897169
- Kontakt:
Korzystając z okazji podłączę się do tematu.
Jakiś czas temu miałem problem z uruchomieniem silnika - po przekręceniu kluczyka raz palił z pierwszego, innym razem cyk-cyk i nic, i tak z czasem coraz więcej cyk-cyk zanim odpalił aż w końcu tylko cyk cyk
Padło na rozrusznik, więc zamówiłem drugi, ale po wyjęciu mojego okazało się, że hula jak ta lala, był mały luz wzdłużny ale pomogła wymiana i dokręcenie jednej śrubki.
Z mechanikiem zabraliśmy się do zakładania i wyszła (jak sądziłem) przyczyna niedomogań - kabelek doprowadzający prąd do aparatu (bendixa czy jak to się tam nazywa) był urwany czego nie widzieliśmy przy demontażu...
Zalutowaliśmy, złożyliśmy wsio do kupy i było OK przez 2 tygodnie, ale ostatnio znowu raz na jakiś czas cyk-cyk... Co u licha może być?
No i drugie pytanie czy rzorusznik z 1.9 105KM'93r może niepasować do 1.9 122KM'89r? Innymi słowy czy w silnikach XU również były różne rozruszniki (od leżaka próbowałem ale inne mocowania i w ogóle nie pasuje)?
Jakiś czas temu miałem problem z uruchomieniem silnika - po przekręceniu kluczyka raz palił z pierwszego, innym razem cyk-cyk i nic, i tak z czasem coraz więcej cyk-cyk zanim odpalił aż w końcu tylko cyk cyk
![Shocked :shock:](./images/smilies/icon_eek.gif)
Padło na rozrusznik, więc zamówiłem drugi, ale po wyjęciu mojego okazało się, że hula jak ta lala, był mały luz wzdłużny ale pomogła wymiana i dokręcenie jednej śrubki.
Z mechanikiem zabraliśmy się do zakładania i wyszła (jak sądziłem) przyczyna niedomogań - kabelek doprowadzający prąd do aparatu (bendixa czy jak to się tam nazywa) był urwany czego nie widzieliśmy przy demontażu...
Zalutowaliśmy, złożyliśmy wsio do kupy i było OK przez 2 tygodnie, ale ostatnio znowu raz na jakiś czas cyk-cyk... Co u licha może być?
No i drugie pytanie czy rzorusznik z 1.9 105KM'93r może niepasować do 1.9 122KM'89r? Innymi słowy czy w silnikach XU również były różne rozruszniki (od leżaka próbowałem ale inne mocowania i w ogóle nie pasuje)?
Z mojego doświadczenia wiem, że w silnikach XV były te same rzoruszniki, w każdym razie w moim przypadku rzorusznik od 1,6 pasuje do 1,9.
Ma jeden rozrusznik za dużo, więc jeżeli ktoś jest chętny oddam za drobną opłatą.
Dodano po 37 sekundach:
Oczywiście chodzi o silniki XU a nie jak omyłkowo napisałem XV![Smile :)](./images/smilies/smile1.gif)
Ma jeden rozrusznik za dużo, więc jeżeli ktoś jest chętny oddam za drobną opłatą.
Dodano po 37 sekundach:
Oczywiście chodzi o silniki XU a nie jak omyłkowo napisałem XV
![Smile :)](./images/smilies/smile1.gif)
- d_ARC
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: Rallye16 - powoli, ale do przodu :)
- Numer Gadu-gadu: 2897169
- Kontakt:
Aparatu-bendixa czy jak się to cholerstwo zwie
Już kiedyś był lutowany i jak się zwarło to działał po kilkunastu czasem cyk-cyk, aż w końcu przerwał się do końca i śmierć...
W XU rozrusznik jest tuż pod kolektorem ssącym, wg. Etzolda do wyjęcia dołem (między cłodnicą a silnikiem), jasne...![Wariat 8)7](./images/smilies/icon_bonk.gif)
Szkoda, że nie dopisali, że aby to zrobić trzeba anielskiej cierpliwości, rączek małego dziecka i nie przywidzieli wersji z chłodniczką oleju
Najszybsza chyba metoda to demontować chłodnicę, gumę między kolektorem a przepływomierzemi i te wszyskie drobne rurki/wężyki. Wtedy i miejsca nawet sporo, a przy odrobinie wprawy zajmie ok 2.5-3 godzin![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
Dla miłośników mocnych wrażeń - demontować kolektor z listwą wtryskową
Dla amatorów "przeciskania arbuza przez otwór wielkości cytryny" - demontujemy elementy dolotu od kolektora do puszki i próbujemy górą
Swoją drogą to czy ktoś pamięta jeszcze ten cytat![Razz :P](./images/smilies/tongue.gif)
![Smile :)](./images/smilies/smile1.gif)
W XU rozrusznik jest tuż pod kolektorem ssącym, wg. Etzolda do wyjęcia dołem (między cłodnicą a silnikiem), jasne...
![Wariat 8)7](./images/smilies/icon_bonk.gif)
Szkoda, że nie dopisali, że aby to zrobić trzeba anielskiej cierpliwości, rączek małego dziecka i nie przywidzieli wersji z chłodniczką oleju
![Twisted Evil :twisted:](./images/smilies/icon_twisted.gif)
Najszybsza chyba metoda to demontować chłodnicę, gumę między kolektorem a przepływomierzemi i te wszyskie drobne rurki/wężyki. Wtedy i miejsca nawet sporo, a przy odrobinie wprawy zajmie ok 2.5-3 godzin
![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
Dla miłośników mocnych wrażeń - demontować kolektor z listwą wtryskową
![Wink :wink:](./images/smilies/wink.gif)
Dla amatorów "przeciskania arbuza przez otwór wielkości cytryny" - demontujemy elementy dolotu od kolektora do puszki i próbujemy górą
![Shocked :shock:](./images/smilies/icon_eek.gif)
Swoją drogą to czy ktoś pamięta jeszcze ten cytat
![Razz :P](./images/smilies/tongue.gif)
-
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: NJE MAM JUSZ PEŻOTA
- Numer Gadu-gadu: 6262732
- Kontakt:
Powiem tyle rozrusznik wyciagam i zakładam w 15 min bez demontarzu niczego poza rurka gumowa idącą z przepływki do przepustnicy. Robiłem to bez mała z 20 razy jak mi rozrusznik nawalał i nie wiadomo było co do licha sie stało. Okazało sie ze trzeba było tylko przeczyscic właśnie kable od masy do skrzyni oraz ten co idzie od + do rozrusznika. A ja głupi 2 rozruszniki kupiłem i kazdy nawalał ![Very Happy :D](./images/smilies/grin.gif)
![Very Happy :D](./images/smilies/grin.gif)
Pug sprzedany