Rozrusznik w GTI 1.6

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
b182
Uzalezniony
Posiadany PUG: NJE MAM JUSZ PEŻOTA
Numer Gadu-gadu: 6262732
Kontakt:

Rozrusznik w GTI 1.6

Post autor: b182 »

Witam jakie sa rozruszniki w gti 1.6?? Padł mi moj (Valeo) kupiłem inny niby miał byc do gti 1.6 a okazało sie że to Bosch i troche dłuższy, również ma troche inaczej ukształtowane to miejsce z kturego wychodzi ta zebatka. Tamten miał 2 szczotki w kształcie trapezów a ten ma 4 prostokątne. Do tego okazał sie zjeb.... i niekompletny:(
Pug sprzedany
Awatar użytkownika
d_ARC
Uzalezniony
Posiadany PUG: Rallye16 - powoli, ale do przodu :)
Numer Gadu-gadu: 2897169
Kontakt:

Post autor: d_ARC »

Korzystając z okazji podłączę się do tematu.

Jakiś czas temu miałem problem z uruchomieniem silnika - po przekręceniu kluczyka raz palił z pierwszego, innym razem cyk-cyk i nic, i tak z czasem coraz więcej cyk-cyk zanim odpalił aż w końcu tylko cyk cyk :shock:

Padło na rozrusznik, więc zamówiłem drugi, ale po wyjęciu mojego okazało się, że hula jak ta lala, był mały luz wzdłużny ale pomogła wymiana i dokręcenie jednej śrubki.

Z mechanikiem zabraliśmy się do zakładania i wyszła (jak sądziłem) przyczyna niedomogań - kabelek doprowadzający prąd do aparatu (bendixa czy jak to się tam nazywa) był urwany czego nie widzieliśmy przy demontażu...

Zalutowaliśmy, złożyliśmy wsio do kupy i było OK przez 2 tygodnie, ale ostatnio znowu raz na jakiś czas cyk-cyk... Co u licha może być?

No i drugie pytanie czy rzorusznik z 1.9 105KM'93r może niepasować do 1.9 122KM'89r? Innymi słowy czy w silnikach XU również były różne rozruszniki (od leżaka próbowałem ale inne mocowania i w ogóle nie pasuje)?
Michał72
Nowicjusz

Post autor: Michał72 »

Z mojego doświadczenia wiem, że w silnikach XV były te same rzoruszniki, w każdym razie w moim przypadku rzorusznik od 1,6 pasuje do 1,9.
Ma jeden rozrusznik za dużo, więc jeżeli ktoś jest chętny oddam za drobną opłatą.

Dodano po 37 sekundach:

Oczywiście chodzi o silniki XU a nie jak omyłkowo napisałem XV :)
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

cyk cyk -brakuje masy- sprawdz polaczenia kabla masowego idacego do skrzyni
b182
Uzalezniony
Kontakt:

a gdzie dokłądnie jest ten kabel masowy skad idzie i dokąd??
Pug sprzedany
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

z klemy "-" do obudowy skrzyni
Awatar użytkownika
smug
Uzalezniony
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: smug »

Sorrki ze troche po czasie ale moim zdaniem "cyk,cyk"to sa wytarte tulejki lub nawet ich brak.Wiem bo mialem tak w poldasie i malczu.A teraz ide rozbierac w pugu bo nie wyzuca mi bendix (czy jak to sie tam nazywa)i kreci sobie na sucho :P
Awatar użytkownika
d_ARC
Uzalezniony
Kontakt:

Przyczyną cyk-cyk był naderwany kabel wychodzący z aparatu do rozrusznika 8)7 w końcu się urwał i już nie było nawet cyk-cyk, więc się wkurzyłem i zarzuciłem rozrusznik z 1.9 105KM. Teraz hula jak ta lala :D
Awatar użytkownika
rafxx
Nowicjusz
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: rafxx »

z jakiego aparatu?? u mnie tez tak sie robilo kiedys i przestalo.

swoja drogą jak wyciagacie ten cholerny rozrusznik z GTI !!

ciekawy jestem gdzie poupychali to w 205 z innymi silnikami??
Awatar użytkownika
woocash
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 ph1 1984 GR
Numer Gadu-gadu: 9752783

Post autor: woocash »

hehe... z tego co zaobserwowałem... to w silnikach TU.. rozrusznik jest z tyłu silnika... przy maglownicy... grejt :)

a w leżaczku był z przodu... powiedzmy na wyciągnięcie ręki :D
Najaktywniejszy w dziale: Stare forum techniczne
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]
Awatar użytkownika
d_ARC
Uzalezniony
Kontakt:

Aparatu-bendixa czy jak się to cholerstwo zwie :) Już kiedyś był lutowany i jak się zwarło to działał po kilkunastu czasem cyk-cyk, aż w końcu przerwał się do końca i śmierć...

W XU rozrusznik jest tuż pod kolektorem ssącym, wg. Etzolda do wyjęcia dołem (między cłodnicą a silnikiem), jasne... 8)7
Szkoda, że nie dopisali, że aby to zrobić trzeba anielskiej cierpliwości, rączek małego dziecka i nie przywidzieli wersji z chłodniczką oleju :twisted:

Najszybsza chyba metoda to demontować chłodnicę, gumę między kolektorem a przepływomierzemi i te wszyskie drobne rurki/wężyki. Wtedy i miejsca nawet sporo, a przy odrobinie wprawy zajmie ok 2.5-3 godzin 8)

Dla miłośników mocnych wrażeń - demontować kolektor z listwą wtryskową :wink:

Dla amatorów "przeciskania arbuza przez otwór wielkości cytryny" - demontujemy elementy dolotu od kolektora do puszki i próbujemy górą :shock:
Swoją drogą to czy ktoś pamięta jeszcze ten cytat :P
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Zawsze wyciagalem kolektor -odkrecalem i podnosilem do gory -spokojnie mozna w godzine zrobic z napelnieniem plynem, odpowietrzeniem... :W
b182
Uzalezniony
Kontakt:

Powiem tyle rozrusznik wyciagam i zakładam w 15 min bez demontarzu niczego poza rurka gumowa idącą z przepływki do przepustnicy. Robiłem to bez mała z 20 razy jak mi rozrusznik nawalał i nie wiadomo było co do licha sie stało. Okazało sie ze trzeba było tylko przeczyscic właśnie kable od masy do skrzyni oraz ten co idzie od + do rozrusznika. A ja głupi 2 rozruszniki kupiłem i kazdy nawalał :D
Pug sprzedany
ODPOWIEDZ